poniedziałek, 15 czerwca 2020

Jak wybrać najlepszą deskę do krojenia?



 
Chcesz wygodnie siekać, kroić, miażdżyć i rozbijać produkty? Zainwestuj w dobrą deskę. Obecnie jednak pojawiło się na rynku wiele nowości i wybór nie jest już taki oczywisty, jak jeszcze kilkanaście lat temu, dlatego dzisiaj przygotowałam krótki przegląd! Poznaj najpopularniejsze deski do krojenia i wybierz praktyczny drobiazg, który znacznie ułatwi Ci kulinarne eksperymenty.

Deski drewniane

Klasyk, który gościł w kuchniach naszych mam i babć. Deski wykonuje się z odpowiednio przygotowanego drewna drzew liściastych (najpopularniejsze są bukowe, dębowe, olchowe, kokosowe). Ich plusem jest to, że nie tępią noży używanych do krojenia. Słabszą stroną pozostaje higieniczność – naturalne drewno chłonie aromaty i wodę, rysuje się podczas krojenia i barwi pod wpływem niektórych produktów (np. buraków czy zielonych ziół).
Pamiętaj, że desek drewnianych nie wolno wkładać do zmywarki. Należy je umyć ręcznie i bardzo dokładnie wytrzeć. Co jakiś czas warto je zaimpregnować jadalnym olejem (idealny będzie lniany). Deska wchłonęła intensywny zapach ryby? Posyp ją grubą warstwą soli kuchennej, wetrzyj sól w powierzchnię i spłukaj wodą. Sól wchłonie nieprzyjemny aromat.

Deski plastikowe

Deski produkuje się z różnych tworzyw sztucznych. Ich plusem jest niska waga, niewygórowana cena i łatwość utrzymania w higienie. Plastik nie chłonie wody i zapachów, można go myć w zmywarce. Minusem jest niezbyt wysoka trwałość – powierzchnię desek plastikowych bardzo łatwo zarysować.

Deski szklane

Najczęściej wykonuje się je z trwałego szkła hartowanego. Dodatkowe podkładki z gumy zapobiegają ślizganiu się deski po blacie. Szkło nie chłonie wody i zapachów, szybko wysycha i nie rysuje się podczas krojenia. Może posłużyć jako podkładka pod gorący garnek lub patelnię. Deska szklana wymaga jednak duże ostrożności – gdy spadnie na podłogę, rozbije się na kawałeczki. Minusem jest także tępienie noży.

Deski bambusowe

Deski z trawy bambusowej są ekologiczne (bambus rośnie o wiele szybciej niż drzewa liściaste). Taka deska jest lekka i szybko schnie. Warto jednak wybrać model z antypoślizgowymi zaciskami, aby deska nie przesuwała się po blacie.

Deski granitowe

Deski z naturalnego kamienia są trwałe, nie rysują się, nie chłoną zapachów i nie barwią przy krojeniu produktów (np. buraków). Dodatkowo granit jest estetyczny i elegancki, dlatego kamienna deska stanie się świetnym gadżetem do modnie zaaranżowanej kuchni. Niestety noże podczas krojenia mogą się prześlizgiwać i tępić. Pamiętaj, że na granitowej desce nie rozbijesz mięsa na kotlety.

Kupujesz deskę do krojenia? Koniecznie zwróć na to uwagę!

Praktyczna będzie deska z rantem, który uchroni blat przez zachlapaniem. Idealne są modele z rączką, która pozwala wygodnie przenosić pokrojone składniki i szybko wrzucać je do garnka, na miskę czy patelnię. Świetnie sprawdzi się również deska z możliwością złożenia jej w łopatkę.
Producenci proponują także wiele nowości typu 2 w 1. Ciekawym gadżetem kuchennym jest deska zintegrowana z pojemnikiem na pieczywo lub ostrzałką do noży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz