poniedziałek, 2 lutego 2015

Schab w mleku



Już dawno miałam zrobić schab w mleku, ale ciągle wypadało mi to z głowy. Poniżej moja wersja tego dość popularnego ostatnio przepisu.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 litr mleka
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 – listki laurowe
  • kawałek gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Mięso natrzeć przyprawą do duszenia i solą. Obsmażyć z każdej strony na 2 łyżkach oleju. W garnku zagotować mleko. Jak będzie gorące, wrzucić obsmażony kawałek mięsa, listki laurowe i tymianek. Gotować około 2 godzin. Mleko musi się zredukować i mieć słomkowy kolor. Podczas gotowania lekko się zważy, więc na koniec należy całość sosu  zblendować i przed podaniem przelać przez sitko. Wcześniej najlepiej wyciągnąć liście laurowe. Mięso pociąć na plastry i podawać z sosem.


Poniżej jeszcze zdjęcia schabu bez sosu:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz