Już dawno miałam zrobić schab w mleku, ale ciągle wypadało mi to z głowy. Poniżej moja wersja tego dość popularnego ostatnio przepisu.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 litr mleka
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 – listki laurowe
- kawałek gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Mięso natrzeć przyprawą do duszenia i solą. Obsmażyć z każdej strony na 2 łyżkach oleju. W garnku zagotować mleko. Jak będzie gorące, wrzucić obsmażony kawałek mięsa, listki laurowe i tymianek. Gotować około 2 godzin. Mleko musi się zredukować i mieć słomkowy kolor. Podczas gotowania lekko się zważy, więc na koniec należy całość sosu zblendować i przed podaniem przelać przez sitko. Wcześniej najlepiej wyciągnąć liście laurowe. Mięso pociąć na plastry i podawać z sosem.
Poniżej jeszcze zdjęcia schabu bez sosu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz