poniedziałek, 7 lipca 2014

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i jajkami

Składniki:

  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka (jasnożółta , podłużna)
  • ¾ szklanki śmietany 18 %
  • 300 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: Przyprawa do pizzy i zapiekanek, przyprawa do ziemniaków, sól


Wykonanie:

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Na 1 łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w krążki paprykę, posolić i poddusić. Pod koniec dodać cukinie. Ziemniaki wyłożyć do wysmarowanego 1 łyżką oleju naczynia żaroodpornego. Doprawić przyprawą do ziemniaków. Posypać serem  (½ podanej ilości). Na ser wyłożyć warstwę z papryki i cukinii. Posypać przyprawą do zapiekanek. Obsypać resztą sera. Całość oblać sosem (wymieszać: śmietanę, posiekany czosnek, przyprawę do zapiekanek, rozkłócone jajka). Piec w 200 stopniach przez 20 minut.


1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale;) świetny przepis. Pozdrawiam i zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń