niedziela, 2 lipca 2023

Krem pistacjowy – smaczny i zdrowy dodatek do owocowych koktajli, lodów i ciast. Sprawdź, dlaczego warto!

 

 

Świeży i pyszny krem pistacjowy bez oleju palmowego to idealna propozycja dla osób ceniących sobie zdrowy styl życia. Sprawdzi się w dietach wegetariańskich oraz wegańskich. Stanowić będzie doskonały dodatek do domowych ciasteczek owsianych, koktajli owocowych i orzeźwiających lodów na bazie banana. Jest to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych kremów orzechowych i słodyczy. Taka zmiana w diecie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i wzbogaci smak potraw. Sprawdź, dlaczego warto zrezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz kremu pistacjowego.

Krem pistacjowy – jak wpływa na organizm?

Pistacja to skarb dla naszego organizmu. Łączy w sobie wiele cennych witamin i składników odżywczych. Zawiera naturalne węglowodany, tłuszcze oraz duże ilości białka. Ze względu na ich obecność krem pistacjowy stanowi doskonałe uzupełnienie diety dla wegetarian, wegan i sportowców. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika wpływa na trawienie i reguluje wchłanianie cukrów. Ponadto są źródłem witaminy A, która przyczynia się do poprawy kondycji wzroku.

Pistacje zawierają stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu krem pistacjowy można włączony do menu osób z cukrzycą i insulinoopornością. Jest to także doskonały dodatek do słodkich i słonych potraw. Krem pistacjowy dostarcza duże ilości białka, dlatego bez obaw mogą się nim zajadać osoby przebywające na diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz osoby szukające zdrowej alternatywy dla słodyczy.

Krem pistacjowy bez zawartości oleju palmowego

W zdrowej i zbilansowanej diecie ważną rolę odgrywają dostarczane do organizmu składniki. Dlatego, wybierane przez nas produkty nie powinny zawierać niezdrowych tłuszczy. Niestety w przemyśle spożywczym, a najczęściej do produkcji wyrobów cukierniczych i kremów orzechowych, używany jest olej palmowy w postaci utwardzonej. To właśnie ta właściwość sprawia, że jest tak chętnie stosowany przez firmy spożywcze. Stała postać oleju palmowego pozwala nadać wyrobom odpowiednią teksturę i konsystencję.

Warto podkreślić, że utwardzony olej palmowy zawiera tłuszcze trans, które są uznawane za jeden z najgorszych rodzajów tłuszczy niekorzystnie wpływających na zdrowie. Jeśli chcemy jeść zdrowo i świadomie, to unikajmy produktów z zawartością oleju palmowego. Tłuszcze trans to samo zło! Nie warto narażać się na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób tylko dla kilku łyżek kremu składającego się głównie z cukrów prostych i oleju palmowego.

Krem pistacjowy w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i osób aktywnych

Krem pistacjowy może stanowić doskonałą alternatywę dla kremów orzechowych, czekolad i innych słodyczy, które najczęściej w składzie zawierają szkodliwy olej palmowy. Posiada cenne dla wegetarian i wegan minerały, takie jak żelazo, cynk, magnez i wapń. Używany w codziennej diecie wzbogaci ją nie tylko o walory smakowe, ale pomoże uzupełnić prawidłowe zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minerały i składniki odżywcze.

Wegański krem pistacjowy to świetnie źródło energii. Porcja 100g produktu dostarcza około 500-600 kalorii. Warto podkreślić, że kalorie pochodzą z naturalnych składników, a głównie z pistacji. Poza tym krem pistacjowy zawiera zdrowe cukry złożone, które stopniowo uwalniają energię. Jeśli chcemy wdrożyć krem do codziennej diety, to zaleca się spożywanie około 10-20g. Taka porcja dodana do owsianki na mleku roślinnym całkowicie odmieni jej smak.

Krem pistacjowy w kuchni – z jakimi składnikami łączyć?

Krem pistacjowy to produkt, który warto mieć pod ręką. Za sprawą kremowej konsystencji może być używany samodzielnie jako smarowidło lub nadzienie wegańskich naleśników. Osoby, które lubią piec i jeść tarty, koniecznie muszą wypróbować wegańską tartę z kremem pistacjowym. Na bazie kremu przygotujemy nadzienie rogalików, pączków i innych wege ciast.

Po aktywnym dniu lub treningu najlepszym sposobem na uzupełnienie minerałów i witamin jest shake potreningowy. Wzbogacony kremem pistacjowym złamie rutynę i wzbogaci shake o mikroelementy. Jest to też świetna okazja do eksperymentowania ze smakami. Na przykład smoothie bananowo-pistacjowe z mlekiem kokosowym pozwoli nie tylko uzupełnić zasoby glikogenu po intensywnym wysiłku fizycznym, ale też będzie to niesamowita uczta dla podniebienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz