poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sernikowe babeczki

Nie ma co tu się rozpisywać – po prostu szybko i smacznie!
Przepis na około 14 szt. babeczek

Składniki:
Spód:
  • 100 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
Masa serkowa:
  • 500 g sera na sernik
  • 1 jajko
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 plaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • Dowolne owoce ( u mnie porzeczki i śliwki)
  • Cukier
Wykonanie:

Na rozgrzaną niewielką ilość oleju wrzucić porzeczki i śliwki i dodać cukru. Smażyć do momentu powstania gęstej konfitury. Herbatniki pokruszyć (np. wałkiem czy drewnianym tłuczkiem). Dodać masło, mleko i kakao. Wymieszać na jednolitą masę. Włożyć do papilotek na babeczki (po 1 łyżce) i docisnąć. Wszystkie składniki do masy serowej wymieszać ze sobą i wyłożyć na spody z herbatników. Na wierzch położyć  smażone owoce. Jeśli zostanie trochę ciasteczkowego spodu, można potraktować go jako kruszonkę.

Piec 5 minut w 180 stopniach, a następnie w 110 przez kolejne 20 minut. Po skończeniu pieczenia zostawić na trochę w piekarniku, a później studzić poza. Po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.


Inspirowałam się : przepis

5 komentarzy:

  1. Piękne wyglądają
    Również robiłam podobne babeczki :)


    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakować wspaniale ;D Porywam kilka ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry pomysł na takie malutkie sernikowe babeczki, każdy może dostać tak samo pyszny kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń