Nie ma co tu się rozpisywać – po prostu szybko i smacznie!
Przepis na około 14 szt. babeczek
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki miękkiego masła
Masa serkowa:
- 500 g sera na sernik
- 1 jajko
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 plaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- Dowolne owoce ( u mnie porzeczki i śliwki)
- Cukier
Wykonanie:
Na rozgrzaną niewielką ilość oleju wrzucić porzeczki i śliwki i dodać cukru. Smażyć do momentu powstania gęstej konfitury. Herbatniki pokruszyć (np. wałkiem czy drewnianym tłuczkiem). Dodać masło, mleko i kakao. Wymieszać na jednolitą masę. Włożyć do papilotek na babeczki (po 1 łyżce) i docisnąć. Wszystkie składniki do masy serowej wymieszać ze sobą i wyłożyć na spody z herbatników. Na wierzch położyć smażone owoce. Jeśli zostanie trochę ciasteczkowego spodu, można potraktować go jako kruszonkę.
Piec 5 minut w 180 stopniach, a następnie w 110 przez kolejne 20 minut. Po skończeniu pieczenia zostawić na trochę w piekarniku, a później studzić poza. Po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Inspirowałam się : przepis
Piękne wyglądają
OdpowiedzUsuńRównież robiłam podobne babeczki :)
Musiały smakować wspaniale ;D Porywam kilka ;D
OdpowiedzUsuńhehe, nie oddam:P
UsuńBardzo dobry pomysł na takie malutkie sernikowe babeczki, każdy może dostać tak samo pyszny kawałek ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń