piątek, 26 grudnia 2014

Deser piernikowy w szklankach


Jest to deser dość słodki ale pyszny i przede wszystkim prosty do wykonania.
Z podanych ilości wychodzi 7 szklanek (200 ml)

Składniki:
  • 1 śmietana kremówka 36 %
  • 1 małe opakowanie pierniczków z lukrem (min. 14 szt. )
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • mleko do przyrządzenia budyniu
  • 1 puszka masy krówkowej

Wykonanie:

Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i przestudzić. Na dno szklanek wsypać  pokruszone pierniczki (1- 1,5 szt. na każdą ze szklanek). Następnie wylać warstwę budyniu a na nią ponownie pokruszone pierniczki ( znów 1-1,5 szt. na szklankę). Kolejną warstwę stanowi masa krówkowa ( ja ją podgrzałam aby łatwiej było ją wylać). Jak masa przestygnie, ubić śmietanę i udekorować każdą ze szklanek. Ja posypałam jeszcze górę kakao.

1 komentarz: