poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Chleb razowy na drożdżach

Tym razem przyszedł czas na chleb na drożdżach. Chociaż myślałam, że chleby na zakwasie nie mają sobie równych, byłam w lekkim błędzie:) Chleb jest pyszny, delikatny i dość słodki. Z pewnością jeszcze go upiekę.

Znaleziony w internecie przepis lekko zmodyfikowałam. Dodałam więcej mąki, tak aby ciasto nie było bardzo rzadkie. Górę posypałam płatkami owsianymi i żytnimi. Warto je trochę powciskać w ciasto, gdyż po upieczeniu mogą odpadać. 

Składniki:

  • 2 dkg drożdży (świeżych)
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej wrocławskiej
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do mleka dodać 1/4 mąki pszennej wrocławskiej, wymieszać i odstawić w cieple miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałą część mąki pszennej wrocławskiej i resztę składników. Wyrabiać przez 10-15 minut (używałam miksera z hakiem). Jeśli po tym czasie ciasto jest dość lepkie i bardzo łatwe do wyrobienia, dodać trochę mąki i ponownie chwilę wyrabiać, aby połączyła się dobrze z pozostałymi składnikami. Odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu włożyć do podłużnej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie posypać płatkami, naciąć ostrym nożem wzdłuż, aby chleb nie pękał i odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Można po upieczeniu wyciągnąć chleb z brytfanki, usunąć papier i ponownie umieścić go w piekarniku na kratce, aby ładnie zarumienił się z każdej strony (około 2 minuty).


8 komentarzy:

  1. Chętnie wyprobuje. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest bardzo prosty do wykonania. Fajnie się też kroi i jest taki lekko słodkawy. Dla mnie świetny. Niedługo chyba też zrobię ponownie.

      Usuń
  2. A jaki typ tej mąki 750, 2000??

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilem z maki razowej-chlebek byl rewelacyjny!!!wlasnie robie nastepnych 2,jeden dla mne(razowy),a drugi dla zony i dziecka(z maki kamut)polecam przepis-jest szybki,a chlebek jest bardzo smaczny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny chlebek i prosty w wykonaniu !!! Dziękuję za przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, jakie wymiary ma foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie pamiętam :) Ale zasada jest taka, że ciasto musi po wylaniu do foremki zajmować ciut więcej niż połowa wysokości :)

      Usuń