sobota, 19 lipca 2014

Makaron Tagliatelle z brokułami i pesto na podst. przepisu Jamie’go Oliwiera





Przepis jest  delikatnie zmodyfikowany. Bardzo szybkie danie i zdrowe, bo bez smażenia i niezdrowych tłuszczów.


Składniki:

  • 1 ziemniak
  • ½ brokuła
  • 70 g parmezanu
  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • 1 słoiczek pesto (180 g) – można mniej
  • sól
  • opcjonalnie świeża bazylia

Wykonanie:

Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron. W połowie gotowania wrzucić pokrojonego w cienkie plasterki ziemniaka i pokrojone również w cienkie plasterki łodyżki brokuła. Za chwile dodać różyczki (podzielić na małe części). Gdy składniki się ugotują, odcedzić zawartość zostawiając niewielką ilość wody. Dodać pesto a następnie ser zostawiając trochę do posypania na koniec.  Doprawić w miarę potrzeby.

1 komentarz: