To kolejny przepis, do którego bankowo powrócę. Bułeczki wyszły świetne!
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 60 g masła
- nutella
- 150 ml + 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę. Wsypać do niej drożdże. Wymieszać. 1 całe jajko i dwa żółtka (białka odstawić będą potrzebne) utrzeć z cukrami. Masło rozpuścić a mleko (150 ml) podgrzać by było ciepłe ale nie gorące. Do miski z mąką i drożdżami przelać jajka z cukrami i dodać mleko. Zarobić. Dodać przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Górę ciasta lekko oprószyć mąką. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do innej miski, można delikatnie oprószyć mąką aby się nie kleiło. Chwilę pozagniatać, a następnie formować małe placuszki a na ich środek nakładać łyżeczką nutellę. Dobrze zlepiać aby nie wypłynęła. Następnie formować okrągłe bułeczki. Po zakończeniu odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. W szklance wymieszać 2 łyżki mleka z białkami i posmarować tym wierzch bułeczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Przepis wzięłam stąd : http://wkuchniuli.blogspot.com/2015/01/odrywane-bueczki-z-czekolada.html
Nie używam drożdży instant, więc proszę napisać ile jest drożdży w opakowaniu.Przeliczę na ilość świeżych.
OdpowiedzUsuń7 g drożdży suszonych. Jedno opakowanie wystarcza do przygotowania ciasta z 500 g mąki. Proszę pamiętać, że przy świeżych drożdżach trzeba będzie sporządzić rozczyn.
UsuńPiekę tylko z użyciem świeżych drożdży, więc kwestia rozczynu jest mi znana. Ale dziękuję za sugestie :). Nigdy nie wiadomo kto pyta, prawda :)...? Aha ! uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe i stąd zainetesowanie powyższym przepisem :). Pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuńTeż zawsze używałam świeżych. Tym razem użyłam suszonych, bo akurat tak podane było w przepisie :)
Usuń