sobota, 6 lipca 2013

Boczek ze śliwką – idealna przekąska na imprezę


Tak wiem, wiem, kalorie… Ale czasem trzeba, bo przecież mówi się, że jedzenie ma być przyjemnością. :D

Składniki:
  • 15-20 plastrów wędzonego boczku
  • 1 opakowanie śliwek suszonych
  • 0,5 szklanki piwa
  • olej (niekoniecznie, zależy czy boczek jest dość tłusty)
  • wykałaczki
Wykonanie:

Każdą śliwkę w jeden  plaster boczku i przekłuć wykałaczką, aby rulon się nie rozpadł. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju (niekoniecznie) wrzucić rulony boczku. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Następnie podlać piwem. Odparować, zostawiając bardzo małą ilość „sosu”. Podawać od razu.

2 komentarze:

  1. Przekąskę znam i też uważam że jest idealna. Genialna w swojej prostocie.
    P.S. Myszka "od kleiku" jest własnością mojej siostrzenicy Emilki (11 mies.) i jest jej Szczurem ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wyglądała jak myszka:) A poza tym, żeby tak dziecku zabierać zabawki, to już czysta przesada:P

      Usuń