niedziela, 2 sierpnia 2015

Sałatka warstwowa z pieczarkami


Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 400 g szynki wędzonej gotowanej
  • 7 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały słoik majonezu
  •  sól
Wykonanie:

Pieczarki razem z cebulą zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle, tak aby odparować całą wodę. Posolić. Ugotowanego w osolonej wodzie (ale nie rozgotowanego) brokuła drobno pokroić. Po wystygnięciu dodać do niego tylko tyle majonezu aby uzyskać zwartą masę. Jajka ugotować. Rozdzielić białka od żółtek. Każdą część drobno pokroić. Zarówno do białek, jak i żółtek dodać niewielką ilość majonezu. Nie mieszamy białek z żółtkami ! Szynkę pokroić w drobną kostkę. W przezroczystej miseczce układamy warstwy w następującej kolejności:
-  z żółtkami,
- z brokułem,
- z szynką,
- z białkami,
- z pieczarkami.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.



Przepis znalazłam na blogu : http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/04/warstwowa-saatka.html

1 komentarz: