Świetna alternatywa dla niedzielnego rosołu i zarazem zaskakujące ciepłe danie na imprezę. Proste, smaczne i zdrowe – cóż można chcieć więcej?
Składniki:
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 duże czerwone papryki
- 3 duże pomidory
- 0.5 l wywaru (może byś z samego mięsa – ja dałam z kury)
- 4 kromki chleba na grzanki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: pieprz, sól, świeży tymianek, czosnek granulowany
Wykonanie:
Papryki przekroić na połówki i oczyścić z nasion. Umyte pomidory i papryki ułożyć w brytfance/naczyniu żaroodpornym (papryki skórą do góry) i skropić olejem (ok. 1 łyżka). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut, aż skórki na papryce będą pękać i trochę się spieką. Usunąć skórki z papryki i pomidorów (pozbyć się twardych części ze środka). W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić i czekać, aż trochę zmiękną. Wrzucić papryki i pomidory. Zblendować wszystko na jednolitą masę. Dodać 0.5 l wywaru. Doprawić solą, pieprzem i wrzucić gałązkę tymianku. Pogotować 10-15 minut dla połączenia się smaków. Przez ten czas przygotować grzanki. Wlać na patelnię 2 łyżki oleju. Wrzucić ząbek czosnku dla uzyskania aromatu i za chwilę pokrojony w kostkę chleb. Posypać czosnkiem granulowanym i smażyć, aż grzanki będą chrupkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz