niedziela, 7 lipca 2013

Prosty krem paprykowo – pomidorowy

 
Świetna alternatywa dla niedzielnego rosołu i zarazem zaskakujące ciepłe danie na imprezę. Proste, smaczne  i zdrowe – cóż można chcieć więcej?

Składniki:
 
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 duże czerwone papryki
  • 3 duże pomidory
  • 0.5 l wywaru (może byś z samego mięsa – ja dałam z kury)
  • 4 kromki chleba na grzanki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: pieprz, sól, świeży tymianek, czosnek granulowany
Wykonanie:

Papryki przekroić na połówki i oczyścić z nasion. Umyte pomidory i papryki ułożyć w brytfance/naczyniu żaroodpornym (papryki skórą do góry) i skropić olejem (ok. 1 łyżka). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut, aż skórki na papryce będą pękać i trochę się spieką. Usunąć skórki z papryki i pomidorów (pozbyć się twardych części ze środka). W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić i czekać, aż trochę zmiękną. Wrzucić papryki i pomidory. Zblendować wszystko na jednolitą masę. Dodać 0.5 l wywaru. Doprawić solą, pieprzem i wrzucić gałązkę tymianku. Pogotować 10-15 minut dla połączenia się smaków.  Przez ten czas przygotować grzanki. Wlać na patelnię 2 łyżki oleju. Wrzucić ząbek czosnku dla uzyskania aromatu i za chwilę pokrojony w kostkę chleb. Posypać czosnkiem granulowanym i smażyć, aż grzanki będą chrupkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz