środa, 12 czerwca 2013

Zupa z pomidorów

 
 
Dziś przyszedł czas na prawdziwą zupę pomidorową. Taka zupa smakuje zdecydowanie inaczej, szczególnie jak wykorzysta się jeszcze młodą włoszczyznę i dobre mięso.
 
Składniki:
  • udo swojskiej kury – lub jakaś inna część rosołowa
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • cebula
  • min. 0,6 l przecieru z pomidorów – użyłam pomidorów, które zrobiłam na zimę w zeszłym roku. Wystarczy jak świeże przepuścimy przez maszynkę pozbywając się wcześniej skórek i twardszych części ze środka.
  • śmietana
  • mąka (niekoniecznie)
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki (niekoniecznie)
  • przyprawy: sól, pieprz, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, świeży lubczyk
  • makaron
Wykonanie:
 
Do 3 litrowego garnka włożyć mięso, zalać wodą do połowy garnka. Zagotować. Odszumować. Gotować przez ok. pół godz. samo mięso. Następnie dodać cebulę i pozostałe warzywa bez pomidorów. Po ok. pół godzinie dodać soli, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, świeży lubczyk (warto związać go bawełnianą nicią, aby później łatwo usunąć). Gotować przez ok. godzinę. Dodać pomidory. Doprawić pieprzem. Po zagotowaniu zagęścić śmietaną z niewielką ilością mąki. Jeśli okaże się, że pomidorów było trochę za mało, można dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Podawać z cienkim makaronem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz