środa, 9 października 2013

Bułeczki pszenne

Pyszne, po prostu pyszne....
Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej (dałam 2,5 szkl.)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 5 dag masła
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 jajko
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i wetrzeć masło. Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać kilka łyżek mleka. Wszystko wlać do mąki i wyrabiać dodając powoli pozostałe mleko. Wbić jajko. Dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką naczynie i odłożyć w ciepłe miejsce na przynajmniej 1,5 godziny (ciasto musi podwoić objętość, w razie potrzeby należy czas wydłużyć).  Z ciasta uformować bułki na blaszce wyłożonej papierem. Wysmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka, ewentualnie posypać ziarnami. Piec 5 minut w temperaturze 230 stopni, a następnie przez 8-10 minut w 200 stopniach. Smacznego!


Przepis pochodzi z gazety: Lubię gotować, nr. 10/2013


1 komentarz: