wtorek, 11 czerwca 2013

Karkówka mielona pieczona w worku

Największą inspiracją do gotowania jest dla mnie moje dziecko. Tym razem przyszedł czas na karkówkę w wersji mielonej, z którą zdecydowanie lepiej się rozprawił niż z tradycyjnym kawałkiem mięsa. Jest to na pewno lepsze rozwiązanie, niż smażenie kotletów mielonych na tłuszczu, z jajkiem i bułką.

Składniki:
  • ok. 1 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, świeży majeranek i tymianek
  • (niekoniecznie) mąka i śmietana do zagęszczenia sosu – ilość wg uznania i zawartości wody
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce (najlepiej na dużym sitku). Do zmielonego mięsa dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Z mięsa zrobić gruby rulon, nie mniejszy niż średnica wałka kuchennego. Obłożyć gałązkami świeżego majeranku i tymianku. Całość włożyć do rękawa do pieczenia, a następnie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, a przez następne 30 w 180 stopniach. Po pieczeniu odczekać 15 minut i nie kroić mięsa. Mięso wyjąć z worka i pokroić na plastry. Polać sosem z pieczenia lub na jego bazie przygotować gęsty sos, wg poniższego przepisu.
Sos z pieczenia przelać do rondelka, dodać trochę wody i zagotować. Zagęścić mąką i śmietaną (pamiętać o zahartowaiu). W razie potrzeby doprawić sos ziołami lub innymi przyprawami.
Podałam z młodą kiszoną kapustą i młodymi ziemniaczkami.
Jako, że na pomysł wpadłam ad hoc, nie nadziałam jej niczym. Jednak uważam, że warto by było coś włożyć do środka.

3 komentarze:

  1. A o jaki worek chodzi? Rękaw do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak rękaw do pieczenia. Poprawię też w treści postu, bo jeszcze ktoś zrobi w zwykłym:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką karkówkę.

    OdpowiedzUsuń