sobota, 27 kwietnia 2013

Chleb pszenno-razowy na zakwasie

Chleb jest moim eksperymentem i muszę przyznać skromnie, że udanym:)

Zaczyn wykonujemy tak samo jak w przypadku chlebka żytnio-pszennego na zakwasie. Zamiast mąki żytniej razowej, dodajemy pszenną razową. Sam zakwas miałam żytni. Do Zaczynu dodatkowo dodałam około 2 łyżki mąki żytniej razowej. Dalej postępujemy, jak w przytoczonym przepisie.

Składniki:
  • 260 g mąki tortowej
  • 160 g mąki wrocławskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 szklanka (łącznie) sezamu, płatków owsianych
Sposób wykonania i pieczenia jest taki sam jak w poście tu.

1 komentarz:

  1. Mniam! Pysznie się prezentuje :) Zjadłabym sobie chętnie taki z masłem i niczym więcej ;)

    OdpowiedzUsuń