poniedziałek, 20 lipca 2020

Jak przygotować grill w stylu vege? Poznaj sprawdzone propozycje!


1


Też uwielbiasz ciepłe popołudnia i długie wieczory pod gołym niebem spędzone wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi? Sezon na grilla już oficjalnie został rozpoczęty!  Nie chcesz rezygnować z pyszności przygotowanych nad rozżarzonym węglem, ale nie jesz mięsa? A może szukasz pomysłu na coś lżejszego niż tłuste kiełbaski i karkówka?  Na grillu z powodzeniem możesz przygotować także pyszne sery czy zdrowe warzywa. Grill w stylu vege to prawdziwa uczta dla zmysłów, która powinna skusić nawet zapalonych mięsożerców! Poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wegetariańskie smakołyki.

Grillowane szparagi

Szparagi to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich asparaginę – naturalny aminokwas występujący w białkach, który doskonale wpływa na układ nerwowy. Dodatkowo zawierają one potas i są dietetyczne (100 gram szparagów dostarczy Ci tylko 20 kalorii). Do tego są pyszne. Czyż można chcieć czegoś więcej, poszukując inspiracji na wartościowy przysmak prosto z grilla?

Grillowane szparagi możesz podać z ulubionym serem (np. mozzarellą lub ricottą), czarnymi oliwkami i pieczywem. Wystarczy, że oczyścisz 12 szparagów, natłuścisz je oliwą z oliwek doprawioną solą, sokiem z połówki cytryny, pieprzem i ulubionymi ziołami. Następnie pozostaje już tylko upieczenie na grillu (po 10 minut z każdej strony) i zaserwowanie.

Grillowana cukinia

Cukinia to lekki przysmak, który doskonale sprawdzi się na letni obiad lub wieczorne spotkanie w ogrodzie. Wystarczy, że umyjesz cukinię i pokroisz ją na krążki (o grubości około 1 cm). Teraz zmieszaj w miseczce łyżkę oliwy z oliwek z rozgniecionym ząbkiem czosnku i ulubionymi przyprawami – może być np. czarny pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka, imbir (w sklepach znajdziesz także gotowe przyprawy do grillowanych warzyw). Cukinię włóż do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszaj. Teraz wystarczy przełożyć plasterki na grilla i piec po około 10 minut z każdej strony.

Roladki z bakłażana z halloumi

Lubisz bakłażany? Doskonale sprawdzą się one na grilla w duecie z pysznym serem halloumi. Ten półtwardy ser cypryjski uchodzi za prawdziwy śródziemnomorski rarytas. Jego oryginalny smak świetnie urozmaici roladki z bakłażana.

Duży bakłażan (lub 2 małe) umyj i pokrój na grube plastry. Posyp je solą i odstaw na około 5 minut (w ten sposób pozbędziesz się z nich szkodliwych substancji). W miseczce zmieszaj rozmaryn i zioła prowansalskie z zielonym pesto i suszonymi pomidorami. Tak przygotowaną pastą posmaruj plastry bakłażana i owiń nimi kawałki sera halloumi. Teraz wystarczy około 8 minut grillowania z każdej strony i szlachetny przysmak gotowy. Roladki możesz przystroić pestkami granatu.

A Ty masz swoje sprawdzone przepisy na wegetariańskiego grilla?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz