1
Też
uwielbiasz ciepłe popołudnia i długie wieczory pod gołym niebem spędzone
wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi? Sezon na grilla już oficjalnie został
rozpoczęty! Nie chcesz rezygnować z
pyszności przygotowanych nad rozżarzonym węglem, ale nie jesz mięsa? A może
szukasz pomysłu na coś lżejszego niż tłuste kiełbaski i karkówka? Na grillu z powodzeniem możesz przygotować
także pyszne sery czy zdrowe warzywa. Grill w stylu vege to prawdziwa uczta dla
zmysłów, która powinna skusić nawet zapalonych mięsożerców! Poznaj kilka
sprawdzonych pomysłów na wegetariańskie smakołyki.
Grillowane
szparagi
Szparagi
to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich asparaginę
– naturalny aminokwas występujący w białkach, który doskonale wpływa na układ
nerwowy. Dodatkowo zawierają one potas i są dietetyczne (100 gram szparagów
dostarczy Ci tylko 20 kalorii). Do tego są pyszne. Czyż można chcieć czegoś
więcej, poszukując inspiracji na wartościowy przysmak prosto z grilla?
Grillowane
szparagi możesz podać z ulubionym serem (np. mozzarellą lub ricottą), czarnymi
oliwkami i pieczywem. Wystarczy, że oczyścisz 12 szparagów, natłuścisz je oliwą
z oliwek doprawioną solą, sokiem z połówki cytryny, pieprzem i ulubionymi
ziołami. Następnie pozostaje już tylko upieczenie na grillu (po 10 minut z
każdej strony) i zaserwowanie.
Grillowana
cukinia
Cukinia
to lekki przysmak, który doskonale sprawdzi się na letni obiad lub wieczorne
spotkanie w ogrodzie. Wystarczy, że umyjesz cukinię i pokroisz ją na krążki (o
grubości około 1 cm). Teraz zmieszaj w miseczce łyżkę oliwy z oliwek z
rozgniecionym ząbkiem czosnku i ulubionymi przyprawami – może być np. czarny
pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka, imbir (w sklepach znajdziesz
także gotowe przyprawy do grillowanych warzyw). Cukinię włóż do przygotowanej
marynaty i dokładnie wymieszaj. Teraz wystarczy przełożyć plasterki na grilla i
piec po około 10 minut z każdej strony.
Roladki z
bakłażana z halloumi
Lubisz
bakłażany? Doskonale sprawdzą się one na grilla w duecie z pysznym serem
halloumi. Ten półtwardy ser cypryjski uchodzi za prawdziwy śródziemnomorski
rarytas. Jego oryginalny smak świetnie urozmaici roladki z bakłażana.
Duży
bakłażan (lub 2 małe) umyj i pokrój na grube plastry. Posyp je solą i odstaw na
około 5 minut (w ten sposób pozbędziesz się z nich szkodliwych substancji). W
miseczce zmieszaj rozmaryn i zioła prowansalskie z zielonym pesto i suszonymi
pomidorami. Tak przygotowaną pastą posmaruj plastry bakłażana i owiń nimi
kawałki sera halloumi. Teraz wystarczy około 8 minut grillowania z każdej
strony i szlachetny przysmak gotowy. Roladki możesz przystroić pestkami
granatu.
A
Ty masz swoje sprawdzone przepisy na wegetariańskiego grilla?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz