czwartek, 8 sierpnia 2013

Wieprzowina w sosie z papryką

 
Składniki:
  • 60 dag. wieprzowiny cz. gulaszowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 papryka żółta (dałam tą bledszą i dłuższą, ale może być każda)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej (użyłam bez glutaminianu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • po małej gałązce majeranku i tymianku
  • 2.5 łyżki oleju
 
Wykonanie:

Mięso natrzeć solą i zostawić na noc. Nie musi to być duża ilość, ok. 1 płaskiej łyżeczki lub nawet mniej. Mięso przed smażeniem wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową i natrzeć przyprawą myśliwską i papryką. W garnku rozgrzać olej. Włożyć cały kawałek mięsa (nie kroić na mniejsze kawałki) i obsmażyć każdą ze stron. Zmniejszyć gaz i dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz paprykę i oprószyć trochę solą.  Dusić, aż cebula zmięknie. Dolać około 800 ml wody. (Zależy od garnka i kształtu mięsa. Chodzi o to, aby całe zakryć. Wody będzie sporo, ale dużo odparuje.) Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć mięso. W większym kubku wymieszać śmietanę z mąką i wodą, a następnie z częścią wywaru i wlać do garnka. Dodać świeże zioła i gotować przez 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pokroić mięso w centymetrowe plastry i wrzucić do sosu.  Mięso wystarczy tylko podgrzać. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz