czwartek, 23 maja 2013

Pierogi ruskie


  
W całym swoim życiu nie poznałam ani jednej osoby, która nie lubi pierogów. W zamian za to spotkałam wielu istnych fanatyków tego dania. Uwielbiam domowe pierogi. Mogłabym jeść je codziennie. Starałam się doskonalić swoje umiejętności, aby wykonać pierożki o miękkim cieście, cudownym farszu i pysznej cebulce. Zdecydowanie stwierdzam, że mi się udało!

Składniki:
  •     6-8 szt. większych ziemniaków
  •     70 dag białego sera
  •     3- 4 większe cebule
  •     1 szkl. maślanki
  •     3 szklanki mąki pszennej
  •     olej
  •     masło
  •     sól
  •     pieprz
Wykonanie:

Farsz:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż wystygną. Dość mocno osoloną cebulkę udusić na oleju. Pod koniec dodać masła. Zimne ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmielić w maszynce). Farsz powinien być biały i lekko kwaskowy. W razie potrzeby dodać jeszcze białego sera. Do farszu wrzucić połowę cebulki. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu i soli nie żałować. Wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto:
Wysypać 3 szklanki mąki, dużą szczyptę soli i powoli wylewać maślankę jednocześnie zagniatając ciasto. Zagnieść i odstawić na parę minut owijając czystą kuchenną szmatką. Rozwałkować ciasto bardzo cienko (można podzielić na pół i jedną połówkę przykryć szmatką). Po rozwałkowaniu nakładać farsz i lepić pierogi, wykrawając je przy użyciu lejka (nie trzeba wówczas już ich zlepiać) lub za pomocą szklanki i zlepiać palcami. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3-5 minut na małym ogniu. Podawać okraszone cebulką.

1 komentarz:

  1. Macie pomysł na ciekawy farsz do pierogów? Z chęcią wykorzystam przepis i zamieszczę na blogu.

    OdpowiedzUsuń