W całym swoim życiu nie poznałam ani
jednej osoby, która nie lubi pierogów. W zamian za to spotkałam wielu
istnych fanatyków tego dania. Uwielbiam domowe pierogi. Mogłabym jeść je
codziennie. Starałam się doskonalić swoje umiejętności, aby wykonać
pierożki o miękkim cieście, cudownym farszu i pysznej cebulce.
Zdecydowanie stwierdzam, że mi się udało!
Składniki:
Składniki:
- 6-8 szt. większych ziemniaków
- 70 dag białego sera
- 3- 4 większe cebule
- 1 szkl. maślanki
- 3 szklanki mąki pszennej
- olej
- masło
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Farsz:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż wystygną. Dość mocno osoloną cebulkę udusić na oleju. Pod koniec dodać masła. Zimne ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmielić w maszynce). Farsz powinien być biały i lekko kwaskowy. W razie potrzeby dodać jeszcze białego sera. Do farszu wrzucić połowę cebulki. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu i soli nie żałować. Wszystko dobrze wymieszać.
Farsz:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż wystygną. Dość mocno osoloną cebulkę udusić na oleju. Pod koniec dodać masła. Zimne ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmielić w maszynce). Farsz powinien być biały i lekko kwaskowy. W razie potrzeby dodać jeszcze białego sera. Do farszu wrzucić połowę cebulki. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu i soli nie żałować. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto:
Wysypać 3 szklanki mąki, dużą szczyptę soli i powoli wylewać maślankę jednocześnie zagniatając ciasto. Zagnieść i odstawić na parę minut owijając czystą kuchenną szmatką. Rozwałkować ciasto bardzo cienko (można podzielić na pół i jedną połówkę przykryć szmatką). Po rozwałkowaniu nakładać farsz i lepić pierogi, wykrawając je przy użyciu lejka (nie trzeba wówczas już ich zlepiać) lub za pomocą szklanki i zlepiać palcami. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3-5 minut na małym ogniu. Podawać okraszone cebulką.
Macie pomysł na ciekawy farsz do pierogów? Z chęcią wykorzystam przepis i zamieszczę na blogu.
OdpowiedzUsuń