czwartek, 14 lutego 2013

Racuchy z jabłkami


Składniki:
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki (1 szkl. – 250 ml)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1-2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia 
Sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną  pianę. W innej misce wymieszać żółtka z mlekiem, mąką, cukrem,  solą, sodą i pokrojonymi drobno jabłkami. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylewać masę chochlą na rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia na każdej ze stron. Na koniec posypać cukrem pudrem.

oryginalny przepis tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz