środa, 10 stycznia 2024

Szybka świąteczna przekąska - choinka

 



Bardzo szybka i prosta przekąska, którą można podać podczas Świąt Bożego Narodzenia :)

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • łosoś w plastrach na zimno
  • serek typu Almette (np. ziołowy)
  • oliwki
  • kapary
  • zioła
  • jajko

Wykonanie:

Na papier do pieczenia wyłożyć jedno ciasto francuskie. Posmarować je serkiem i  położyć plasterki łososia oraz kapary. Całość przykryć kolejnym ciastem i posmarować rozmieszanym jajkiem. Odciąć z węższej części ciasta po kawałku w rogu, aby utworzyć szpic choinki. Następnie należy pociąć ciasto w paski z obydwu stron ale nie dojeżdżając do środka. Paski powinny mieć ok 1,5 - 2 cm szerokości. Z ostatniego tworzymy pień choinki. Z odciętych kawałków można zrobić dowolne kształty. 

Każdy z pasków należy obkręcić podwójnie pod spod. Następnie wierz obłożyć oliwkami pociętymi w plasterki i obsypać ulubionymi ziołami. Całość piec piekarniku do zarumienienia. Ok 30 min w temp. 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz