Bardzo szybka i prosta przekąska, którą można podać podczas Świąt Bożego Narodzenia :)
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- łosoś w plastrach na zimno
- serek typu Almette (np. ziołowy)
- oliwki
- kapary
- zioła
- jajko
Wykonanie:
Na papier do pieczenia wyłożyć jedno ciasto francuskie. Posmarować je serkiem i położyć plasterki łososia oraz kapary. Całość przykryć kolejnym ciastem i posmarować rozmieszanym jajkiem. Odciąć z węższej części ciasta po kawałku w rogu, aby utworzyć szpic choinki. Następnie należy pociąć ciasto w paski z obydwu stron ale nie dojeżdżając do środka. Paski powinny mieć ok 1,5 - 2 cm szerokości. Z ostatniego tworzymy pień choinki. Z odciętych kawałków można zrobić dowolne kształty.
Każdy z pasków należy obkręcić podwójnie pod spod. Następnie wierz obłożyć oliwkami pociętymi w plasterki i obsypać ulubionymi ziołami. Całość piec piekarniku do zarumienienia. Ok 30 min w temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz