Proste i pyszne!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej poznańskiej
- 1 opakowanie drożdży instant
- ¼ szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- ½ szkl. mleka
- 2 jajka (w tym 1 do posmarowania)
- marmolada różana
- polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać suche składniki. Mleko i masło podgrzać (nie może być gorące tylko ciepłe). Dodać do suchych składników wraz z jajkiem. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek po kolei pozagniatać i rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki zaczynając od szerszej części.
Z każdą z części postępować tak samo. Rogaliki układać na blachę wyścieloną z papierem do pieczenia. Na koniec posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Piec 17 min w 180 stopniach.
Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Sugerowałam się poniższym przepisem:
http://wmojejprywatnejkuchni.blox.pl/2013/10/Mieciutkie-drozdzowe-rogaliki-z-jablkiem-bez.html
Pyszne ,w składnikach brakuje jajka ,które dodałaś do masy.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
UsuńWspaniałe te regaliki;)
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić, bo faktycznie bardzo pyszne :)
Usuń