niedziela, 1 marca 2015

Proste rogaliki z marmoladą





Proste i pyszne!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej poznańskiej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • ½ szkl. mleka
  • 2 jajka (w tym 1  do posmarowania)
  • marmolada różana
  • polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania


Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki. Mleko i masło podgrzać (nie może być gorące tylko ciepłe). Dodać do suchych składników wraz z jajkiem. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek po kolei pozagniatać i rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki zaczynając od szerszej części.
Z każdą z części postępować tak samo. Rogaliki układać na blachę wyścieloną z papierem do pieczenia. Na koniec posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Piec  17 min w 180 stopniach. 
Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.



Sugerowałam się poniższym przepisem:
http://wmojejprywatnejkuchni.blox.pl/2013/10/Mieciutkie-drozdzowe-rogaliki-z-jablkiem-bez.html

4 komentarze:

  1. Pyszne ,w składnikach brakuje jajka ,które dodałaś do masy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Proponuję zrobić, bo faktycznie bardzo pyszne :)

      Usuń