poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sernik z masą makową


Składniki:

 Masa makowa:
  • 1 kg sera na sernik
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/3 szkl. śmietanki kremowej 36%

Masa makowa:
(Podaję oryginalne proporcje, ale ja użyłam tylko połowę powstałej masy makowej.)
  • 375 g masy makowej z bakaliami
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szk. cukru (można pominąć lub dać mniej)
  • 3 małe jajka1/3 szkl. śmietanki kremowej 36%
  • 70 g posiekanej ciemnej czekolady

Wykonanie:

Tortownica o średnicy 25 cm.

Masa serowa:

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Przez 2 minuty ucierać mikserem ( na małych obrotach)ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku ( po wbiciu każdego miksować ok. 30 sekund, po czym wbijać następne). Dodać  aromaty i śmietankę, a następnie wymieszać. Wylać na tortownicę, której dno jest wyłożoną papierem, a boki nasmarowane masłem.

Masa makowa:

Masę makową wymieszać mikserem razem z mąką i cukrem. Dodawać po jednym jajku i po każdym miksować ok. 30 sekund. Następnie dodać śmietankę  i wymieszać z czekoladą.
Masę wykładać łyżeczką na masę serową i za każdym razem robić „ósemki” (nożem lub patyczkiem).

Pieczenie:

Na samym dnie piekarnika (nie na blachę!) ustawić naczynie z wrzącą wodą z czajnika. Sernik włożyć  na środkową kratkę piekarnika i piec 15 minut w 175 stopniach, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 90 minut. Pozwolić sernikowi wystygnąć w piekarniku, a następnie wyciągnąć go na zewnątrz, a gdy będzie zimny wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.



Przepis znalazłam tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz