poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto na 2 pizze

 
Ostatnio myślałam, że znalazłam przepis na idealne ciasto, ale ten jest chyba lepszy.
 
Przepis na 12 porcji.
 
Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. letniej wody
Dodatki wg. uznania. Sos do pizzy tu.
 
Wykonanie:
 
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać  ze sobą. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić przykryte szmatką do wyrośnięcia (ok. 60 min.) Następnie podzielić na dwie części. Każdy z kawałków rozwałkować ( można oprószać mąką, aby się nie kleiło) i wyłożyć na papier  do pieczenia.  Każdy z kawałków posmarować sosem i obłożyć serem i dodatkami. Piec ok. 15 - 20 minut w 200 stopniach. Jeśli blachy ułożymy piętrowo, lepiej włączyć termoobieg.
 
 
Wzorowałam się na przepisie z gazety: Świat kobiety,101 przepisów, Pizze, kebaby, tortille, tom 32.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz