środa, 2 października 2013

Leczo


Składniki:

  • 260 g boczku
  • 500-600 g kiełbasy (ważne, aby była soczysta)
  • 1 duża cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • 3 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, szczypta pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy

Wykonanie:

Rozgrzać olej, wrzucić boczek. Jak lekko się zrumieni (nie smażymy mocno), dodać pokrojoną cebulę i kiełbasę ( półplasterki).  Jak cebula zmięknie, wrzucić pokrojoną również w cienkie półplasterki marchewkę, a następnie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.  Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić i wrzucić do reszty składników. Wsypać wszystkie podane przyprawy i gotować na małym ogniu. Po jakimś czasie dodać niecałą szklankę wody i gotować do momentu, aż papryka będzie miękka a pomidory się rozgotują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz