Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 opakowanie cukry waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 0.5 kg wypestkowanych śliwek przeciętych na połówki (ja zazwyczaj używam całego opakowanie mrożonych i już wypestkowanych)
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- ½ kostki masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej masy używam miksera, ale można też ręcznie). Wylać ciasto na blachę 25x36 wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. Na cieście ułożyć śliwki skórkami do dołu. Przygotować kruszonkę: do miski wspypać cukier i mąkę, wymieszać, dodać schłodzone masło i szybko zagnieść, aby powstały grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 50 minut.
Przepis kiedyś znalazłam na stronie Wielkie Żarcie.
Uwielbiam takie ciasto często gości na moim stole z sezonowymi owocami
OdpowiedzUsuńpyszneeeee!! po prostu pyszne :))
OdpowiedzUsuńnie miałam maślanki w domu, więc użyłam kefiru. również się sprawdził :)
Cieszę się, że smakowało. Jest bardzo szybkie, bo nie trzeba nic ucierać i brudzić wielu naczyń a i zawsze wychodzi. Jak ktoś próbuje, to zazwyczaj myśli, że to bardzo dobra drożdżówka:D Pozdrawiam gorąco.
Usuń