czwartek, 11 lipca 2013

Błyskawiczne ciasto śliwkowe z kruszonką

 
To ciasto nie dość, że jest łatwe, to jeszcze szybkie, a dodatkowo bardzo dobre i przypomina drożdżowe.

Składniki:

Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 opakowanie cukry waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 0.5 kg wypestkowanych śliwek przeciętych na połówki (ja zazwyczaj używam całego opakowanie mrożonych i już wypestkowanych)
Na kruszonkę:
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ kostki masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej masy  używam miksera, ale można też ręcznie). Wylać ciasto na blachę 25x36 wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. Na cieście ułożyć śliwki skórkami do dołu. Przygotować kruszonkę: do miski wspypać cukier i mąkę, wymieszać, dodać schłodzone masło i szybko zagnieść, aby powstały grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 50 minut.

Przepis kiedyś znalazłam na stronie Wielkie Żarcie.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasto często gości na moim stole z sezonowymi owocami

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszneeeee!! po prostu pyszne :))
    nie miałam maślanki w domu, więc użyłam kefiru. również się sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Jest bardzo szybkie, bo nie trzeba nic ucierać i brudzić wielu naczyń a i zawsze wychodzi. Jak ktoś próbuje, to zazwyczaj myśli, że to bardzo dobra drożdżówka:D Pozdrawiam gorąco.

      Usuń