poniedziałek, 15 lipca 2013

Cytrynowy karczek


Karczek o ciekawym smaku i prosty do wykonania.

Składniki:
  • 0,6 kg karczku
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • przyprawy: pieprz cytrynowy (użyłam takiego z dodatkiem kurkumy, cebuli, czosnku i ze skórką cytrynową), sól, gałązka świeżego tymianku
  • olej
Wykonanie:

Karczek pokroić na plastry. Oprószyć solą i natrzeć pieprzem cytrynowym. Na patelnię nalać trochę oleju. Rozgrzać i wrzucić karczek. Obsmażyć krótko każdą ze stron (nie trzeba bardzo mocno) i zmniejszyć ogień. Dodać drobno pokrojoną cebulę i przecięty na połówki czosnek. Jak cebula i czosnek zmiękną, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny (można odciąć kawałek i zostawić do dekoracji, a pozostałą część wycisnąć).  Podlać szklanką wody. Dodać gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem, aż karczek zmięknie i część wody odparuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz