Składniki:
- 0,6 kg karczku
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- przyprawy: pieprz cytrynowy (użyłam takiego z dodatkiem kurkumy, cebuli, czosnku i ze skórką cytrynową), sól, gałązka świeżego tymianku
- olej
Karczek pokroić na plastry. Oprószyć solą i natrzeć pieprzem cytrynowym. Na patelnię nalać trochę oleju. Rozgrzać i wrzucić karczek. Obsmażyć krótko każdą ze stron (nie trzeba bardzo mocno) i zmniejszyć ogień. Dodać drobno pokrojoną cebulę i przecięty na połówki czosnek. Jak cebula i czosnek zmiękną, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny (można odciąć kawałek i zostawić do dekoracji, a pozostałą część wycisnąć). Podlać szklanką wody. Dodać gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem, aż karczek zmięknie i część wody odparuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz