środa, 26 czerwca 2013

Naleśniki w ciapki z serem

 
Lekka modyfikacja przepisu, a jaki fajny efekt…

Składniki:

Na ciasto:

2 małe jajka
2 szk. mleka
2,5 szkl. mąki
sok do rozcieńczania z wodą ( u mnie malina z jeżyną)
kilka łyżek soku z własnych malin (niekoniecznie)

Nadzienie:

0.5 kg sera na sernik
6 czubatych łyżek cukru pudru
olej
 
Wykonanie:
 
Mleko, jajka i mąką dobrze wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać (niekoniecznie) 3-4 łyżki soku (obojętnie czy własnego czy kupnego lub trochę tego i trochę tego). Wymieszać ponownie. Ser połączyć z cukrem. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wlać chochlę ciasta. Rozlać po patelni i na wierzchniej stronie pokropić sokiem (ok. 1 łyżeczka na naleśnik). Po usmażeniu dołu, obrócić na krótko i smażyć chwilę. Po ściągnięciu z patelni, stronę bez ciapek z soku posmarować serkiem. Zawinąć dowolnie. Można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: