niedziela, 6 lipca 2014

Chleb pszenny na drożdżach


Znalazłam szybki przepis na chlebek na drożdżach. Myślę, że w kolejnych wersjach poeksperymentuję z różnymi mąkami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (dałam poznańskiej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Zrobić zaczyn z drożdży rozpuszczonych w wodzie, 3 łyżek mąki i cukru (wszystko oczywiści wymieszać). Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać a następnie połączyć z zaczynem.  Wyrobić elastyczne ciasto. Piec na papierze do pieczenia lub w brytfance wyłożonej papierem przez 40 - 50 minut w 190 stopniach. Po 40 minutach obserwować kolor chlebka i jeśli jest taki jaki lubicie, można zakończyć pieczenie. Jeśli był pieczony w brytfance, należy go z niej wyciągnąć.



Zmieniłam nieznacznie przepis stąd: http://mum-tworzy.blogspot.com/2013/06/chleb-na-drozdzach.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz