Składniki:
- 1 kg łopatki
- 1 ½ łyżeczki soli (czubate)
- 1 ½ łyżeczki granulowanego czosnku (czubate)
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 ½ łyżeczki cukru (czubata)
Wykonanie:
Łopatkę zmielić i wymieszać z solą, czosnkiem, pieprzem i cukrem. Najlepiej wymieszać ręką. Przełożyć do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości. Zakręcić i gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. Na dno warto położyć ściereczkę. Po wystudzeniu schować do lodówki.
Zainspirował mnie przepis z bloga: http://kropkaprzygarach.blogspot.com/2013/11/domowa-wedlina-mielonka-do-chleba.html
Świetny pomysł na domowe mięsko, muszę sprawdzić w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńSprawdź, bo warto. Za jakiś czas postaram się o jakieś modyfikacje przepisu. Może zrobię z innego mięsa i dodam inne przyprawy, ale ten przepis w oryginalnej wersji też będę ponawiać:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na coś dobrego do chlebka :)
OdpowiedzUsuń