niedziela, 29 czerwca 2014

Domowa mielonka z galaretką – Rewelacja!




Co by tu mówić… Efekt jest lepszy niż myślałam. Najchętniej to wyjadałabym łyżką całą zawartość słoika… Pyszne, pyszne, pyszne i ta galaretka… mniam!

Składniki:

  • 1 kg łopatki
  • 1 ½ łyżeczki soli (czubate)
  • 1 ½ łyżeczki granulowanego czosnku (czubate)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki cukru (czubata)

Wykonanie:

Łopatkę zmielić i wymieszać z solą, czosnkiem, pieprzem i cukrem. Najlepiej wymieszać ręką. Przełożyć do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości. Zakręcić i gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. Na dno warto położyć ściereczkę. Po wystudzeniu schować do lodówki.





Zainspirował mnie przepis z bloga: http://kropkaprzygarach.blogspot.com/2013/11/domowa-wedlina-mielonka-do-chleba.html

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na domowe mięsko, muszę sprawdzić w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdź, bo warto. Za jakiś czas postaram się o jakieś modyfikacje przepisu. Może zrobię z innego mięsa i dodam inne przyprawy, ale ten przepis w oryginalnej wersji też będę ponawiać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na coś dobrego do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń