Bardzo dobry sposób na zachowanie naturalnego smaku szczawiu.
Składniki:
- 15 pęczków szczawiu
- 2 łyżki soli (normalnej nie do przetworów)
Wykonanie:
Szczaw dokładnie umyć i usunąć ogonki. Liście zmielić w maszynce, ewentualnie drobno pokroić, ale zaznaczam, że ta ostatnia opcja jest bardzo pracochłonna. Szczaw zasypać dwoma łyżkami soli i wymieszać. Jeśli używaliśmy maszynki, można odczekać około godziny i przełożyć szczaw razem z powstałą wodą do słoików. Jeśli używaliśmy noża, po zasypaniu solą, trzeba co jakiś czas podchodzić i trochę pognieść np. tłuczkiem, aby szybciej wyleciała woda. Należy również odczekać trochę dłużej. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Mam jeszcze mniej pracochłonny sposób na szczaw, mianowicie pokrojony lub zmielony j/w szczaw wkładam do niewielkiej ilości wrzątku( ok.0,5 szkl) solę ,chwilę gotuję i gorący zamykam w słoikach.Przechowuje się znakomicie, polecam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie tu chodzi o to, aby nie mieszać go z wodą, bo to osłabia jego smak. Też kiedyś zrobiłam podobnie, ale zdecydowanie wolę ten :)Jeśli użyje się maszynki to nie ma żadnej pracy.
Usuń