Składniki:
- 500 g mąki pszennej (dałam poznańskiej)
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży rozpuszczonych w wodzie, 3 łyżek mąki i cukru (wszystko oczywiści wymieszać). Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać a następnie połączyć z zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto. Piec na papierze do pieczenia lub w brytfance wyłożonej papierem przez 40 - 50 minut w 190 stopniach. Po 40 minutach obserwować kolor chlebka i jeśli jest taki jaki lubicie, można zakończyć pieczenie. Jeśli był pieczony w brytfance, należy go z niej wyciągnąć.
Zmieniłam nieznacznie przepis stąd: http://mum-tworzy.blogspot.com/2013/06/chleb-na-drozdzach.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz