To ciasto już robiłam kilka razy. Jest proste, szybkie i można modyfikować poprzez dodanie bakalii, owoców, kremów... Przepis na każdą okazję.
Składniki:
- 350 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 350 g cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- aromat cytrynowy lub pomarańczowy
- szczypta soli
- własna polewa lukier/ cukier puder
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i aromat. Wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Następnie ciągle mieszając dodawać mleko. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną mąką keksówkę. Piec ok. 45 w 170 stopniach.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać polewę, lukier lub posypać cukrem pudrem. Ja zawsze rozpuszczam w 2 łyżkach mleka tabliczkę gorzkiej czekolady, dodaję kilka kropel soku z pomarańczy i startą skórkę. Polewa wychodzi świetna.
Przepis pochodzi z kalendarza kulinarnego: Vademecuk kulinarne 2014, Kalpol.bis
Proste i niezwykle wspaniałe, takie uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.