niedziela, 29 czerwca 2014

Proste ciasto cytrynowe

To ciasto już robiłam kilka razy. Jest proste, szybkie i można modyfikować poprzez dodanie bakalii, owoców, kremów... Przepis na każdą okazję.

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 350 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • aromat cytrynowy lub pomarańczowy
  • szczypta soli
  • własna polewa lukier/ cukier puder

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i aromat. Wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Następnie ciągle mieszając dodawać mleko. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną mąką keksówkę. Piec ok. 45 w 170 stopniach.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać polewę, lukier lub posypać cukrem pudrem. Ja zawsze rozpuszczam w 2 łyżkach mleka tabliczkę gorzkiej czekolady, dodaję kilka kropel soku z pomarańczy i startą skórkę. Polewa wychodzi świetna.


Przepis pochodzi z kalendarza kulinarnego: Vademecuk kulinarne 2014, Kalpol.bis

1 komentarz:

  1. Proste i niezwykle wspaniałe, takie uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń