Odpowiednio
zbalansowany sos to nie lada wyzwanie. To właśnie dzięki niemu Twoje kulinarne
dzieła mogą nabrać wyjątkowego wyglądu i smaku. Zbyt rzadki sprawi, że pieczeń
lub inne danie nie będzie doskonale się prezentować. Poznaj patenty na
zagęszczenie sosu, które stosuję w swojej kuchni i wybierz rozwiązanie idealnie
dopasowane do potraw, które właśnie przygotowujesz!
Sięgnij po mąkę lub skrobię
Tradycyjne
rozwiązanie, które stosowane jest w wielu domowych kuchniach. Wystarczy
rozprowadzić łyżkę stołową mąki w odrobinie sosu zabranego z naczynia i wlać do
garnka. Wybierasz skrobię ziemniaczaną? Na pół litra sosu dodaj nie więcej niż
1 łyżeczkę proszku. Chcesz uzyskać idealną gęstość? Mieszankę z mąką lub skrobią
bardzo powoli dolewaj do garnka ciągle mieszając potrawę.
Nieco
inna metoda to przygotowanie zasmażki do zagęszczenia sosu. Ten sposób
stosowały już nasze babcie. Wystarczy, że rozgrzejesz w rondelku łyżkę masła i
podsmażysz na nim łyżkę mąki. Poczekaj aż mąka się zarumieni i powoli dodaj ją
do naczynia z sosem (pamiętaj o mieszaniu).
Wykorzystaj naturalną redukcję sosu
Chcesz,
aby Twój sos zachował naturalny smak, a jednocześnie uzyskał odpowiednią
gęstość? Gotuj go dłużej na dużym ogniu – aż do momentu, gdy odparuje pożądana
ilość wody. Pamiętaj jednak, aby cały czas mieszać potrawę, bo sos może szybko
przywrzeć do dna.
Wypróbuj produkty mleczne
Kolejnym
sprawdzonym sposobem na zagęszczenie sosu jest dodanie do niego śmietany
zmieszanej z łyżką mąki. Chcesz, aby potrawa była lżejsza i mniej
kaloryczna? Śmietankę możesz zastąpić
odtłuszczonym mlekiem lub naturalnym jogurtem. Taka mieszanka świetnie sprawdza
się do sosów grzybowych, które dzięki produktom mlecznym nabiorą kremowej
konsystencji i bardzo delikatnego posmaku. Możesz również wypróbować serek
topiony lub mascarpone.
A może tak warzywa?
Ciekawym
sposobem na zagęszczenie sosu pomidorowego, paprykowego czy meksykańskiego jest
zblendowanie go z miękkimi (wcześniej podgotowanymi warzywami).
Bułka tarta do ciemnych sosów
Ciemne
sosy można zagęścić dodając do nich odrobinę tartej bułki. Wsypuj ją stopniowo
do garnka, pamiętając jednocześnie o mieszaniu.
Żółtko
do sosów kremowych
Przygotowujesz
delikatny sos i chcesz, aby nabrał kremowej konsystencji? Roztrzep żółtko i delikatnie
wlewaj je do chłodnego sosu (zdjętego z kuchenki). Dzięki temu zagęścisz
zawiesinę, a jednocześnie w sosie nie powstaną grudki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz