poniedziałek, 22 czerwca 2020

Jak zagęścić sos?


  
Odpowiednio zbalansowany sos to nie lada wyzwanie. To właśnie dzięki niemu Twoje kulinarne dzieła mogą nabrać wyjątkowego wyglądu i smaku. Zbyt rzadki sprawi, że pieczeń lub inne danie nie będzie doskonale się prezentować. Poznaj patenty na zagęszczenie sosu, które stosuję w swojej kuchni i wybierz rozwiązanie idealnie dopasowane do potraw, które właśnie przygotowujesz!

Sięgnij po mąkę lub skrobię

Tradycyjne rozwiązanie, które stosowane jest w wielu domowych kuchniach. Wystarczy rozprowadzić łyżkę stołową mąki w odrobinie sosu zabranego z naczynia i wlać do garnka. Wybierasz skrobię ziemniaczaną? Na pół litra sosu dodaj nie więcej niż 1 łyżeczkę proszku. Chcesz uzyskać idealną gęstość? Mieszankę z mąką lub skrobią bardzo powoli dolewaj do garnka ciągle mieszając potrawę.
Nieco inna metoda to przygotowanie zasmażki do zagęszczenia sosu. Ten sposób stosowały już nasze babcie. Wystarczy, że rozgrzejesz w rondelku łyżkę masła i podsmażysz na nim łyżkę mąki. Poczekaj aż mąka się zarumieni i powoli dodaj ją do naczynia z sosem (pamiętaj o mieszaniu).

Wykorzystaj naturalną redukcję sosu

Chcesz, aby Twój sos zachował naturalny smak, a jednocześnie uzyskał odpowiednią gęstość? Gotuj go dłużej na dużym ogniu – aż do momentu, gdy odparuje pożądana ilość wody. Pamiętaj jednak, aby cały czas mieszać potrawę, bo sos może szybko przywrzeć do dna.
Wypróbuj produkty mleczne

Kolejnym sprawdzonym sposobem na zagęszczenie sosu jest dodanie do niego śmietany zmieszanej z łyżką mąki. Chcesz, aby potrawa była lżejsza i mniej kaloryczna?  Śmietankę możesz zastąpić odtłuszczonym mlekiem lub naturalnym jogurtem. Taka mieszanka świetnie sprawdza się do sosów grzybowych, które dzięki produktom mlecznym nabiorą kremowej konsystencji i bardzo delikatnego posmaku. Możesz również wypróbować serek topiony lub mascarpone.

A może tak warzywa?

Ciekawym sposobem na zagęszczenie sosu pomidorowego, paprykowego czy meksykańskiego jest zblendowanie go z miękkimi (wcześniej podgotowanymi warzywami).

Bułka tarta do ciemnych sosów

Ciemne sosy można zagęścić dodając do nich odrobinę tartej bułki. Wsypuj ją stopniowo do garnka, pamiętając jednocześnie o mieszaniu.

Żółtko  do sosów kremowych

Przygotowujesz delikatny sos i chcesz, aby nabrał kremowej konsystencji? Roztrzep żółtko i delikatnie wlewaj je do chłodnego sosu (zdjętego z kuchenki). Dzięki temu zagęścisz zawiesinę, a jednocześnie w sosie nie powstaną grudki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz