sobota, 20 września 2014

Ogórki kiszone


Chociaż ogórki robiłam już na początku sierpnia, przepis dodaję teraz,  gdyż ostatnio nie mam na nic czasu.

 Składniki:

  • 10 kg ogórków gruntowych
  • ½ łyżeczki gorczycy na 1 słoik ogórków
  • 1-2 ząbki czosnku na 1 słoik ogórków
  • koper na dno słoika ( układam po ok. 3 „kwiaty” z kawałkiem łodygi)
  • 1 i ½ łyżeczki soli na litr wody
  • chrzan (na jeden słoik kawałek wielkości małego palca u ręki :)  )
  • ewentualnie liście chrzanu

Wykonanie:

Ogórki i słoiki dobrze umyć. Do słoików włożyć koper, chrzan, liście, czosnek, gorczycę i ogórki. W garnku zagotować wodę. Wsypać odpowiednią ilość soli w stosunku do zagotowanej wody. Zalewać wrzącą wodą ogórki i od razu zakręcać. Po wystudzeniu odstawić do piwnicy. :)

2 komentarze:

  1. Właśnie poszukiwałem takiego przepisu , wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę :) Co roku takie robię i zawsze wychodzą świetne.

    OdpowiedzUsuń