Pyszne i proste ciasto z truskawkami. Wykonaliśmy je razem z
synkiem Adasiem J
Pewnie dlatego takie pyszne… Truskawki, beza, kruche ciasto.. mmm…
Składniki:
- 3 szkl. mąki,
- 1 i ½ szkl. cukru,
- 2 cukry waniliowe
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny Kasia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 1 kg truskawek.
Wykonanie:
Mąkę, ½ szkl. cukru, 5 żółtek, margarynę i proszek do
pieczenia wrzucić do miski i zagnieść ręką. Podzielić na 2 części. Białka ubić.
Do sztywnej piany dodawać powoli 1 szkl. cukru, cukier waniliowy i jedną łyżkę
proszku budyniowego– ciągle miksując. 1 część ciasta wyłożyć na prostokątną blachę
do pieczenia wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Na ciasto wyłożyć truskawki
obtoczone proszkiem budyniowym. Na truskawki rozłożyć równomiernie masę z
białek a na nią pokruszoną pozostałą część ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Przepis z małymi modyfikacjami :) pochodzi z gazetki "Najlepsze ciasta" nr 3/2019/maj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz