Chcesz
wygodnie siekać, kroić, miażdżyć i rozbijać produkty? Zainwestuj w dobrą deskę.
Obecnie jednak pojawiło się na rynku wiele nowości i wybór nie jest już taki
oczywisty, jak jeszcze kilkanaście lat temu, dlatego dzisiaj przygotowałam
krótki przegląd! Poznaj najpopularniejsze deski do krojenia i wybierz
praktyczny drobiazg, który znacznie ułatwi Ci kulinarne eksperymenty.
Deski drewniane
Klasyk,
który gościł w kuchniach naszych mam i babć. Deski wykonuje się z odpowiednio
przygotowanego drewna drzew liściastych (najpopularniejsze są bukowe, dębowe,
olchowe, kokosowe). Ich plusem jest to, że nie tępią noży używanych do
krojenia. Słabszą stroną pozostaje higieniczność – naturalne drewno chłonie
aromaty i wodę, rysuje się podczas krojenia i barwi pod wpływem niektórych
produktów (np. buraków czy zielonych ziół).
Pamiętaj,
że desek drewnianych nie wolno wkładać do zmywarki. Należy je umyć ręcznie i
bardzo dokładnie wytrzeć. Co jakiś czas warto je zaimpregnować jadalnym olejem
(idealny będzie lniany). Deska wchłonęła intensywny zapach ryby? Posyp ją grubą
warstwą soli kuchennej, wetrzyj sól w powierzchnię i spłukaj wodą. Sól wchłonie
nieprzyjemny aromat.
Deski plastikowe
Deski
produkuje się z różnych tworzyw sztucznych. Ich plusem jest niska waga,
niewygórowana cena i łatwość utrzymania w higienie. Plastik nie chłonie wody i
zapachów, można go myć w zmywarce. Minusem jest niezbyt wysoka trwałość –
powierzchnię desek plastikowych bardzo łatwo zarysować.
Deski szklane
Najczęściej
wykonuje się je z trwałego szkła hartowanego. Dodatkowe podkładki z gumy
zapobiegają ślizganiu się deski po blacie. Szkło nie chłonie wody i zapachów,
szybko wysycha i nie rysuje się podczas krojenia. Może posłużyć jako podkładka
pod gorący garnek lub patelnię. Deska szklana wymaga jednak duże ostrożności –
gdy spadnie na podłogę, rozbije się na kawałeczki. Minusem jest także tępienie
noży.
Deski bambusowe
Deski
z trawy bambusowej są ekologiczne (bambus rośnie o wiele szybciej niż drzewa
liściaste). Taka deska jest lekka i szybko schnie. Warto jednak wybrać model z
antypoślizgowymi zaciskami, aby deska nie przesuwała się po blacie.
Deski granitowe
Deski
z naturalnego kamienia są trwałe, nie rysują się, nie chłoną zapachów i nie
barwią przy krojeniu produktów (np. buraków). Dodatkowo granit jest estetyczny
i elegancki, dlatego kamienna deska stanie się świetnym gadżetem do modnie
zaaranżowanej kuchni. Niestety noże podczas krojenia mogą się prześlizgiwać i
tępić. Pamiętaj, że na granitowej desce nie rozbijesz mięsa na kotlety.
Kupujesz deskę
do krojenia? Koniecznie zwróć na to uwagę!
Praktyczna
będzie deska z rantem, który uchroni blat przez zachlapaniem. Idealne są modele
z rączką, która pozwala wygodnie przenosić pokrojone składniki i szybko wrzucać
je do garnka, na miskę czy patelnię. Świetnie sprawdzi się również deska z
możliwością złożenia jej w łopatkę.
Producenci
proponują także wiele nowości typu 2 w 1. Ciekawym gadżetem kuchennym jest
deska zintegrowana z pojemnikiem na pieczywo lub ostrzałką do noży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz