1
Uwielbiasz
młode warzywa i co roku czekasz aż w sprzedaży pojawią się wytęsknione
nowalijki? Ze straganów kuszą żywymi kolorami i naturalnymi zapachami. Są
świeżutkie i chrupiące – po prostu pyszne! Nic więc dziwnego, że niemal każdy
chce, aby jak najszybciej zagościły na jego stole i wprowadziły do kuchni
powiew wiosny. Jak jednak wybierać i przygotowywać nowalijki, aby dostarczały
cennych witamin oraz minerałów, a jednocześnie unikać niekorzystnych związków,
które mogą zawierać warzywa uprawiane w szklarniach lub pod foliami?
Najpopularniejsze
polskie nowalijki
Zielony
szczypiorek i natka pietruszki, pachnący koperek, chrupka rzodkiewka i sałatka
– to najpopularniejsze polskie nowalijki, które wielu z nas wprost uwielbia. Chętnie
sięgamy również po szpinak, krajowe ogórki i pomidory. Świeże warzywa to
nieocenione źródło błonnika pokarmowego. Są niskokaloryczne, doskonale
urozmaicają smak potraw, sycą apetyt i dostarczają do organizmu wielu witamin
oraz minerałów.
Zielone
i czerwone warzywa zawierają dużą porcję beta-karotenu – cennego
przeciwutleniacza, która chroni przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Natka
pietruszki dostarcza dużo witaminy C (aż 177 mg/100 gram). Innym bogatym
źródłem witaminy C jest szpinak (około 68 mg/100 gram). Rzodkiewka dostarcza
żelaza, witaminy B1 i B2. Z pomidorów nasz organizm może zaczerpnąć potas,
który niezbędny jest do regulowania prawidłowego ciśnienia tętniczego. Witaminę
B1, wapń i magnez znajdziemy w szczypiorku.
Szkodliwe
związki w nowalijkach? Poznaj fakty i mity na ten temat
O
nowalijkach krąży wiele opinii. Z jednej strony są cennym źródłem witamin i
składników mineralnych, z drugiej mogą jednak zawierać szkodliwe związki
pochodzące z nawozów mineralnych. Wiele osób stara się sięgać po młode warzywa
z polskich upraw. Krajowe nowalijki dostępne na rynku wczesną wiosną pochodzą jednak
ze szklarni. Tego typu uprawy są „sztuczne”. Ograniczony dostęp do światła
wymaga stosowania wielu nawozów mineralnych. Dodatkowo hodowców zachęcają
wysokie ceny w kwietniu czy maju, dlatego stosują duże ilości nawozów (w tym
dolistnych), aby przyspieszyć wzrost roślin. Z tego powodu młode warzywa mogą
zawierać duże ilości azotanów. W organizmie ludzkim mogą one ulec przemianie do
azotynów, które w wysokim stężeniu są szkodliwe. Dodatkowo w szklarniach
rośliny rosną w dużym stężeniu, co wymusza używanie pestycydów, aby chronić je
przed chorobami.
Podczas
zakupu staraj się wybierać nowalijki z upraw ekologicznych. Możesz poszukać
certyfikowanych warzyw w sklepach ze zdrową żywnością czy hipermarketach.
Doskonałym sposobem jest także zakup pomidorów, rzodkiewek czy sałaty od
zaufanych rolników, którzy prowadzą naturalną uprawę.
Kolejnym
świetnym rozwiązaniem jest samodzielna uprawa świeżych warzyw. Nie masz
działki? Nic nie szkodzi! Mini-ogródek możesz założyć nawet w skrzynkach na
balkonie lub kuchennym parapecie. Taki szczypiorek, natka pietruszki czy
koperek będą pyszne i zdrowe.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń