Ciasto powstało ze składników, które miałam pod ręką, ale wyszło extra :)
Składniki:
- paczka podłużnych biszkoptów
- 2 śmietany kremówki 36 proc.
- galaretka brzoskwiniowa
- 2 brzoskwinie
- serek mascarpone
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2-4 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- owoce do dekoracji - maliny, borówki
- pół czekolady z nadzieniem wisniowym
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Można je oczywiście łamać. 1 śmietanę ubić. Galaretkę przyrządzić w 300 ml wody. Tężejącą pomieszać ze śmietaną i wyłożyć na biszkopty. Brzoskwinie obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie rozłożyć ja na warstwie śmietany z galaretką. Kolejną śmietanę kremówkę ubić i dodać 0.5 cukru pudru, mascarpone i kakao. Wymieszać mikserem, dodać dżem i wymieszać ponownie. Powstałą masę wyłożyć na wierzch, posypać startą czekoladą i udekorować owocami. Włożyć na 4-5 godzin do lodówki.
pycha!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń