sobota, 13 lipca 2019

Ciasto na zimno z kremem





Ciasto powstało ze składników, które miałam pod ręką, ale wyszło extra :)

Składniki:

  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 śmietany kremówki 36 proc.
  • galaretka brzoskwiniowa 
  • 2 brzoskwinie
  • serek mascarpone
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2-4 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego 
  • owoce do dekoracji - maliny, borówki
  • pół czekolady z nadzieniem wisniowym


Wykonanie:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Można je oczywiście łamać. 1 śmietanę ubić. Galaretkę przyrządzić w 300 ml wody. Tężejącą pomieszać ze śmietaną i wyłożyć na biszkopty. Brzoskwinie obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie rozłożyć ja na warstwie śmietany z galaretką. Kolejną śmietanę kremówkę ubić i dodać 0.5 cukru pudru, mascarpone i kakao. Wymieszać mikserem, dodać dżem i wymieszać ponownie. Powstałą masę wyłożyć na wierzch, posypać startą czekoladą i udekorować owocami. Włożyć na 4-5 godzin do lodówki.



3 komentarze: