Chociaż ogórki robiłam już na początku sierpnia, przepis dodaję teraz, gdyż ostatnio nie mam na nic czasu.
Składniki:
- 10 kg ogórków gruntowych
- ½ łyżeczki gorczycy na 1 słoik ogórków
- 1-2 ząbki czosnku na 1 słoik ogórków
- koper na dno słoika ( układam po ok. 3 „kwiaty” z kawałkiem łodygi)
- 1 i ½ łyżeczki soli na litr wody
- chrzan (na jeden słoik kawałek wielkości małego palca u ręki :) )
- ewentualnie liście chrzanu
Wykonanie:
Ogórki i słoiki dobrze umyć. Do słoików włożyć koper, chrzan, liście, czosnek, gorczycę i ogórki. W garnku zagotować wodę. Wsypać odpowiednią ilość soli w stosunku do zagotowanej wody. Zalewać wrzącą wodą ogórki i od razu zakręcać. Po wystudzeniu odstawić do piwnicy. :)
Właśnie poszukiwałem takiego przepisu , wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńProszę :) Co roku takie robię i zawsze wychodzą świetne.
OdpowiedzUsuń