Chodziły za mną gołąbki, oj chodziły :)
Składniki:
- 1 główka małej młodej kapusty,
- 3 saszetki ryżu białego,
- 60-70 dag mielonego karczku,
- 1 koncentrat pomidorowy 30%,
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 2 duże cebule,
- 1/5 kostki masła,
- olej,
- przyprawy: sól i pieprz.
Wykonanie:
Wyciąć delikatnie głąb z kapusty i wrzucić ją do garnka z gotującą się wodą. Sparzać i odczepiać delikatnie liście kapusty. Sparzone liście wyciągać z garnka. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posolić i poddusić na oleju. Na koniec dodać masło. Karczek wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Zawijać farsz w liście kapusty. Na dno garnka położyć kilka liści kapusty a dopiero na nie układać gołąbki. Zalać wodą i gotować około godziny. Dodać 1 koncentrat pomidorowy. Gotować przez chwilę. Rozprowadzić łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlewać delikatnie do garnka. Śmietanę zahartować gorącym sosem i dodać do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz