wtorek, 27 lutego 2018

Gołąbki z młodej kapusty


Chodziły za mną gołąbki, oj chodziły :)

Składniki:

  • 1 główka małej młodej kapusty,
  • 3 saszetki ryżu białego,
  • 60-70 dag mielonego karczku,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30%,
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2 duże cebule,
  • 1/5 kostki masła,
  • olej,
  • przyprawy: sól i pieprz.
Wykonanie:

Wyciąć  delikatnie głąb z kapusty i wrzucić ją do garnka z gotującą się wodą. Sparzać i odczepiać delikatnie liście kapusty. Sparzone liście wyciągać z garnka. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posolić i poddusić na oleju. Na koniec dodać masło. Karczek wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Zawijać farsz w liście kapusty. Na dno garnka położyć kilka liści kapusty a dopiero na nie układać gołąbki. Zalać wodą i gotować około godziny. Dodać 1 koncentrat pomidorowy. Gotować przez chwilę. Rozprowadzić łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlewać delikatnie do garnka. Śmietanę zahartować gorącym sosem i dodać do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz