Świetny przepis od babci. Poczęstowała mnie i męża takim słoiczkiem ketchupu i okazał się tak pyszny, że zapragnęliśmy więcej :) Telefon do babci i dostałam przepis. Od razu zrobiłam swoje keczupiki.. Obawiam się tylko, że na długo nie starczą, bo mąż co chwilę wyjada słoiczek po słoiczku :)
Składniki:
- 2 kg cukinii ( obranej i bez pestek),
- 0.5 kg cebuli,
- 3 słoiczki koncentratu Pudliszki ( ok. 200 g każdy),
- 1 szkl. octu jabłkowego ( dałam tak 4/5),
- 1 łyżka oregano,
- 1/2 - 1 łyżka soli,
- 1 szkl. cukru,
- 1 - 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać trochę cukru i zostawić na 3 godziny, aż puści trochę soku. Pod koniec można dosypać resztę cukru.
Do garnka wlać olej. Wrzucić cukinię i cebulę z cukrem. Gotować 1 godzinę. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez parę minut. Powstały keczup przelać do słoików
i pasteryzować ok 15-20 minut. Gotowe.
(Jak będziecie próbować na ciepło, może się wydawać, że jest za dużo octu, ale jak ostygnie, to jest mniej intensywny i inaczej smakuje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz