poniedziałek, 10 listopada 2014

Domowa wędlina z łopatki (szynkowar)



Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1- 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 0,5 – 1 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 – 2 liście laurowe
  • 1-2 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso pokroić w drobne kawałki. Mogą być nieregularne, jedne większe, drugie znacznie mniejsze. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki na noc. Na następny dzień przełożyć zawartość do szynkowara i szczelnie zamknąć. Włożyć go do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Wystudzić (nie otwierać!) i włożyć do lodówki na min. 8 godzin. Następnie otworzyć i kroić w plasterki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz