Składniki:
- 1 kg udziec z indyka
- 1 cebula
- 1 łyża cytryny
- 1 łyżka dowolnej konfitury lub dżemu, ja użyłam własnej z ciemnych małych winogron
- 2-3 łyżki przyprawy do indyka (Kamis)
- sól pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić na mniejsze porcje. Wymieszać z przyprawą do indyka i łyżką soku z cytryny. Zostawić najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie, smażyć z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po zrumienieniu zdjąć z patelni i wrzucić na nią pokrojoną drobno cebulę. Poddusić do miękkości, dodać mięso i konfiturę/dżem. Pomieszać ze sobą składniki i zalać niewielką ilością wody, którą należy uzupełniać w miarę potrzeby. Gotujemy do miękkości. Jak mięso będzie miękkie, należy odparować wodę, aby sos stał się mniej rzadki i bardziej intensywny. W razie potrzeby doprawić wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz