Sałatkę robiłam na Wigilię, ale z braku czasu nie mogłam dodać przepisu.
Składniki:
*ilości poniższe są z oryginalnego przepisu, ja zmniejszyłam proporcje odpowiednio pod swoje naczynie.
- 500 g matiasów ( z wody)
- 6 ziemniaków
- 6 marchewek
- 3 buraki
- 3 cebule
- 4 jajka
- 12-15 łyż. majonezu
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewki i buraki ugotować w mundurkach (buraki osobno) i obrać. Na dno naczynia ułożyć pokrojone matiasy (lepiej w mniejsze kostki). Jeśli matiasy są zbyt słone, wymoczyć je w wodzie. Cebulę obrać, pociąć drobno i sparzyć wrzątkiem. Jak przestygnie, położyć warstwę na matiasy. Na cebulę kładziemy warstwę startej na tarce (na większych oczkach) marchewki. Następnie kładziemy starte na tarce ziemniaki ( ziemniaki można lekko oprószyć solą i pieprzem). Kolejną warstwę stanowią starte buraki. Na nie wykładamy sporą warstwę majonezu. Ostatnią warstwę stanowią ugotowane jajka. Najpierw same starte białka, a następnie żółtka. Z żółtek można zrobić też kwiatka, serce czy gwiazdę.
Jeśli zostało składników i mamy wysokie naczynie, można zrobić kolejne warstwy, począwszy od matiasów. Ja miałam z jednej i użyłam mniej składników niż w przepisie. Warto jednak zostawić podaną ilość jajek lub nawet dodać ich więcej.
Przepis znalazłam tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz