Składniki:
Masa makowa:
- 1 kg sera na sernik
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/3 szkl. śmietanki kremowej 36%
Masa makowa:
(Podaję oryginalne proporcje, ale ja użyłam tylko połowę powstałej masy makowej.)
- 375 g masy makowej z bakaliami
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szk. cukru (można pominąć lub dać mniej)
- 3 małe jajka1/3 szkl. śmietanki kremowej 36%
- 70 g posiekanej ciemnej czekolady
Tortownica o średnicy 25 cm.
Masa serowa:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Przez 2 minuty ucierać mikserem ( na małych obrotach)ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku ( po wbiciu każdego miksować ok. 30 sekund, po czym wbijać następne). Dodać aromaty i śmietankę, a następnie wymieszać. Wylać na tortownicę, której dno jest wyłożoną papierem, a boki nasmarowane masłem.
Masa makowa:
Masę makową wymieszać mikserem razem z mąką i cukrem. Dodawać po jednym jajku i po każdym miksować ok. 30 sekund. Następnie dodać śmietankę i wymieszać z czekoladą.
Masę wykładać łyżeczką na masę serową i za każdym razem robić „ósemki” (nożem lub patyczkiem).
Pieczenie:
Na samym dnie piekarnika (nie na blachę!) ustawić naczynie z wrzącą wodą z czajnika. Sernik włożyć na środkową kratkę piekarnika i piec 15 minut w 175 stopniach, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 90 minut. Pozwolić sernikowi wystygnąć w piekarniku, a następnie wyciągnąć go na zewnątrz, a gdy będzie zimny wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przepis znalazłam tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz