piątek, 1 listopada 2013

Zupa jarzynowa

Składniki:
  • udko z kaczki (może być z kurczaka)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 80 g fasolki szparagowej
  • 160 g kalafiora
  • 3 nieduże ziemniaki
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 listki laurowe, liść selera (świeży)
Wykonanie:

Udko zalać zimną wodą, tak aby wody razem z mięsem było 2 litry. Zagotować i odszumować. Dodać cebulę, liście laurowe i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę. Dodać resztę przypraw. Następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w plasterki i wrzucić do garnka.  Po kilku minutach wrzucić kalafior. W razie potrzeby uzupełnić odparowaną wodę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu ( albo tylko do miękkości, osobiście wolę gotować dłużej bo zupa nabiera lepszego smaku).

1 komentarz: