Składniki:
- udko z kaczki (może być z kurczaka)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- ćwiartka selera
- 80 g fasolki szparagowej
- 160 g kalafiora
- 3 nieduże ziemniaki
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 listki laurowe, liść selera (świeży)
Wykonanie:
Udko zalać zimną wodą, tak aby wody razem z mięsem było 2 litry. Zagotować i odszumować. Dodać cebulę, liście laurowe i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę. Dodać resztę przypraw. Następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w plasterki i wrzucić do garnka. Po kilku minutach wrzucić kalafior. W razie potrzeby uzupełnić odparowaną wodę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu ( albo tylko do miękkości, osobiście wolę gotować dłużej bo zupa nabiera lepszego smaku).
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń