Składniki:
- 260 g boczku
- 500-600 g kiełbasy (ważne, aby była soczysta)
- 1 duża cebula
- 5-6 średnich pomidorów
- 3 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, szczypta pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
Wykonanie:
Rozgrzać olej, wrzucić boczek. Jak lekko się zrumieni (nie smażymy mocno), dodać pokrojoną cebulę i kiełbasę ( półplasterki). Jak cebula zmięknie, wrzucić pokrojoną również w cienkie półplasterki marchewkę, a następnie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić i wrzucić do reszty składników. Wsypać wszystkie podane przyprawy i gotować na małym ogniu. Po jakimś czasie dodać niecałą szklankę wody i gotować do momentu, aż papryka będzie miękka a pomidory się rozgotują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz