czwartek, 3 października 2013

"Krupnik" ryżowy

 
Przepis na garnek 2,5 l.

Składniki:
 
  • ćwiartka  kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • kawałek białej części pora
  • 5-6 łyżek ryżu
  • 1 cebula
  • przyprawy : 1,5 łyżeczki soli morskiej, szczypta pieprzu, 1 liść laurowy

Wykonanie:

Mięso zalać zimną wodą. Zagotować i odszumować. Wrzucić obraną cebulę. Gotować na małym  ogniu przez ok. 1 godzinę cały czas bez przykrycia. Po tym czasie dodać startą na tarce marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojony  drobno por, wszystkie przyprawy i ryż. W razie potrzeby dolać około 1 szkl. wody. Gotować dalej około 30 minut, aż ryż trochę się rozgotuje.

Chciałam tylko zaznaczyć, że ta zupka jest idealna dla dzieci, gdyż nie ma dużych kawałków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz