Składniki:
- ćwiartka kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ małego selera
- kawałek białej części pora
- 5-6 łyżek ryżu
- 1 cebula
- przyprawy : 1,5 łyżeczki soli morskiej, szczypta pieprzu, 1 liść laurowy
Wykonanie:
Mięso zalać zimną wodą. Zagotować i odszumować. Wrzucić obraną cebulę. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę cały czas bez przykrycia. Po tym czasie dodać startą na tarce marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojony drobno por, wszystkie przyprawy i ryż. W razie potrzeby dolać około 1 szkl. wody. Gotować dalej około 30 minut, aż ryż trochę się rozgotuje.
Chciałam tylko zaznaczyć, że ta zupka jest idealna dla dzieci, gdyż nie ma dużych kawałków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz