czwartek, 4 lutego 2021

Zakwas z buraków PROSTY PRZEPIS! ZAWSZE WYCHODZI!

 

 
Uwielbiam zakwas z buraków. Idealnie nadaje się do barszczu na Wigilię, ale także na co dzień do picia. Nie raz robiłam i czasem mi nie wychodził. Obecnie doszłam do perfekcji i wychodzi mi za każdym razem. 

Składniki:

  • buraki,
  • sól,
  • woda,
  • czosnek.

Wykonanie:

Buraki kiszę w słoikach, więc albo daję do jednego dużego, takiego 2 l albo do mniejszych, w zależności ile mam buraków. Buraki obieram ze skórki i kroję na plasterki. Na dno słoika wkładam ząbki czosnku. Ja daję bardzo dużo czosnku i mój wywar jest taki dość mocno czosnkowy.  Na taki standardowy słoik do ogórków można wrzucić 1-2 ząbki ( ja daję ze 4-5). Na czosnek wkładam buraki. Zapełniam nimi cały słoik. Gotuję wodę i dodaję 1 łyżkę płaską soli na litr (jak ma to być zakwas na Święta a nie do picia, daję nawet półtorej łyżki.). Wlewam do słoika gorącą wodę z solą. Zakręcam od razu i odstawiam na jakieś 3 dni. Jak zaczyna się robić piana, trzeba odkręcić, przemieszać i zakręcić. Tak około tygodnia powinien być gotowy. Codziennie od czasu, gdy odkręcę słoik pierwszy raz, próbuję i czekam aż zrobi się kwaśny. Jak już jest gotowy, chowam do lodówki (można wcześniej odcedzić sam wywar a buraki wykorzystać do zupy.)

Ważne: Można trafić na rożne buraki. Właściwy zakwas powinien być przezroczysty a nie mętny.

 

1 komentarz: